persoon bij zeefdrukken

Even voorstellen: Stefan Tabak, eigenaar

“Iedere dag nog steeds enorm blij met mijn keuze!”

Na een carrière in het onderwijs, zorg en schoonmaak wilde Stefan wat anders. En dat hij voor zichzelf wilde lag ook al vast. Maar wat dan precies, en hoe? Uiteindelijk kwam dat allemaal samen.

Vertel eens, hoe is het allemaal begonnen?

“Ergens in januari 2022 begon het bij mij wat te kriebelen. Ik wilde graag mijn eigen bedrijf maar had nog geen idee hoe en wat. Totdat ik in contact kwam met Wytze, tijdens een klus bij hem thuis. Hij wilde met pensioen en was op zoek naar iemand die zijn bedrijf kon overnemen. Nieuwsgierig als ik was ging ik het gesprek aan, want wat was dat voor bedrijf dan? In eerste instantie was ik nog een beetje terughoudend, want ik had gewoon nog een baan en ik wist niet of dit het juiste moment zou zijn. Na het gesprek werd mij al wel duidelijk dat dit misschien wel iets kon zijn”.

Wat was de trigger?

“Het feit dat ik tijdens het gesprek allemaal ideeën kreeg, zegt wel iets. Ik was namelijk op zoek naar een bedrijf waar ik mijn kwaliteit maar vooral mijn creativiteit in kwijt kon. Hiervoor werkte ik in het onderwijs en in de zorg met jongeren met leer- en gedragsproblematiek. Ik heb daarbij veel geleerd waar de behoefte ligt. Ik wist daarom ook dat mijn eigen bedrijf een plek moest hebben voor een sociale werkplaats. En dat kon bij Infoframe. Dat Wytze de infoframes zelf in zijn eigen werkplaats maakt vond ik fantastisch. Dan komt er voor mij veel samen: het bezig zijn met je handen, maar ook het creatief zijn in het bedenken van nieuwe mogelijkheden. Ondanks dat het een redelijk simpel product is, is het wel iets waar veel bedrijven iets aan hebben”.

Het maken van een product, dan moet je toch wel een beetje handig zijn…

“Zeker! En dit is niet iets wat van de afgelopen jaren is. Dit doe ik al sinds ik een kind was. Samen met mijn vader was ik vaak in de garage te vinden om iets te repareren of te maken. Van hem heb ik dan ook dat technische inzicht gekregen, wat ik weer aan mijn 2 jongens meegeef. Ik neem ze ook vaak mee naar de zaak, zodat ze zien wat papa nu eigenlijk aan het maken is. Vaak wil mijn oudste mij ook wel meehelpen. Dat geeft een geweldig gevoel, om dat samen met je zoons te kunnen doen.”

Wat wil je je zoontjes meegeven als zij later misschien ook een eigen bedrijf willen?

“Laat je vooral niet leiden door angst of je misschien zult falen. Angst is eigenlijk een kans en het zou zonde zijn als je dat niet aangrijpt. Ik moedig ze zeker aan om iets te doen waar ze gelukkig van worden, maar ik wil ze daarbij op het hart drukken dat ze er ook hard voor moeten werken. Voor niets gaat de zon op. Vaak moet je er ook dingen voor laten. En je hoeft het ook niet allemaal alleen te doen. Wat ik nu vooral heb geleerd is dat er zoveel ondernemers zijn die hetzelfde als jij meemaken of meegemaakt hebben en dat je veel kan leren van elkaar. Ik probeer daarom altijd zoveel mogelijk de samenwerking met andere lokale ondernemers op te zoeken. Door samen te werken en van elkaar te leren, kom je tenslotte ook verder. Het heeft mij in ieder geval al heel veel gebracht en dat wil ik mijn zoontjes ook meegeven”.

Mooi gezegd! Heb je nog plannen voor Infoframe? Wat kunnen we nog verwachten?

“Oh ik heb zoveel dingen wat ik nog wil doen! Waar we nu erg veel mee bezig zijn is om duurzamer om te gaan met ons restmateriaal. Dus meer hergebruiken en proberen zo min mogelijk weg te gooien. Daarnaast zoeken we steeds meer de samenwerking op met andere ondernemers, zoals Stadshout Leeuwarden en zijn we onlangs lid geworden van Circulair Friesland. Er komt dus nog genoeg aan en daar heb ik enorm veel zin in!”